Economie15 sep '16 17:43Aangepast op 15 sep '16 18:48

VEH: licht consument in na datalek

Auteur: Marjan van den Berg

De Vereniging Eigen Huis (VEH) eist dat de slachtoffers van het recente datalek bij een Nederlandse energieleverancier horen of hun gegevens erbij zaten.

ANP
ANP

Eerder deze week werd bekend dat van 2 miljoen huishoudens data van hun digitale energiecontracten zijn gestolen. Maar niemand weet nog of zijn gegevens erbij zitten.

Maatregelen

De Vereniging Eigen Huis (VEH) wil dat de gedupeerden te horen krijgen welke gegevens van hen gestolen zijn, hoe, en waar de gegevens terecht zijn gekomen. 'En vooral natuurlijk: welke maatregelen worden genomen om herhaling te voorkomen', zegt Manon van Essen van Vereniging Eigen Huis (VEH).

Zij legt uit: 'Wij zijn nogal bang - zo is het in het verleden wel vaker gegaan met datalekken - dat er wel technisch gezocht wordt, of dat nou strafrechtelijk is of gewoon technisch, naar de beveiliging van de data, maar dat er vergeten wordt om degenen van wie die data eigenlijk zijn - dat zijn in dit geval de consumenten - erbij te betrekken.'

Slimme meter

Dit is volgens de vereniging zeker actueel nu steeds meer huishoudens de komende jaren een zogenoemde slimme meter krijgen. Die registreert nog meer data dan nu al gebeurt. De VEH heeft zijn zorgen geuit in een brief aan branche-organisatie Netbeheer Nederland en de Autoriteit Persoonsgegevens.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen