Economie23 sep '16 16:07Aangepast op 23 sep '16 17:13

Maandag geen kaartcontrole in de trein

Auteur: Thijs Baas

FNV Spoor voert maandag 26 september de hele dag actie voor het behoud van de tweede conducteur op de dubbeldekstrein DDZ6. Bij de publieksvriendelijke actie controleren de conducteurs geen kaartjes en verzamelen ze steunbetuigingen, laat de FNV weten.

Foto: ANP
Foto: ANP

FNV Spoor eiste in een ultimatum aan de NS het behoud van de tweede conducteur op de dubbeldektrein. De NS heeft volgens Andries van den Berg van FNV Spoor in een reactie laten weten niet op het ultimatum in te willen gaan. 'De NS accepteert blijkbaar de verminderde sociale veiligheid, minder controle op zwartrijders en extra fysieke belasting voor de conducteurs. FNV Spoor roept daarom alle conducteurs door heel Nederland op om mee te doen aan deze actie en steunbetuigingen te verzamelen bij collega’s en de reizigers.'

Daartoe gaat de bond ansichtkaarten uitdelen in de treinen, waarop reizigers hun steun kunnen betuigen aan de actie. Op dit moment rekent Van den Berg op de actiebereidheid van zeker een derde van het NS-personeel maandag. 'Ik hoop natuurlijk op meer. De conducteurs voeren al hun taken uit, behalve het controleren van vervoersbewijzen, want die tijd gebruiken ze om de ansichtkaarten uit te delen en in te nemen.' Andere bonden hebben overigens nog niet aan FNV Spoort laten weten dat ze meedoen, meldt Van den Berg.

Tijdelijk

De tweede conducteur werd in eerste instantie 'tijdelijk' van de VIRM6 gehaald, maar dat bleek uiteindelijk een permanente maatregel, zegt de FNV. 'Daarom willen we nu het verdwijnen van de tweede hoofdconducteur van de DDZ6 niet accepteren. Want de vraag waar dit gaat eindigen wordt steeds relevanter. Er moet een grens worden getrokken. Daarom willen we nu duidelijkheid. Er komt op termijn een grote instroom aan nieuw materiaal en de leden van FNV Spoor vragen zich af wat dit gaat betekenen voor de bezetting.

Gerelateerde artikelen