Economie3 okt '16 07:25Aangepast op 3 okt '16 09:43

Week van de waarheid voor Deutsche Bank

Auteur: Thijs Baas

Het afgelopen weekend had weinig aanknopingspunten in petto voor Deutsche Bank om de ellende van de afgelopen week achter zich te laten. De bank is officieel in staat van beschuldiging gesteld vanwege een derivatenschandaal bij de Italiaanse Banco Monte dei Paschi di Siena.

Foto: EPA
Foto: EPA

Het nieuws kwam net nadat het vertrouwen vrijdag weer wat leek te zijn hersteld en het aandeel na turbulente dagen onverwacht in het groen sloot. Deutsche Bank maakte al wel een begin met het afstoten van onderdelen, met de verkoop van de Londense verzekeringsmaatschappij Abbey Life voor ruim een miljard euro. Too little, too late, meent Jaap Koelewijn, hoogleraar Finance aan de Nyenrode Universiteit. Voor een werkelijke versterking van de positie van de bank is 20 miljard euro nodig en dan zet een opbrengst van 1 miljard euro niet meteen zoden aan de dijk. Het zal ook niet eenvoudig zijn om onder de huidige lage aandelenkoers extra cash op te halen. 

Faillissement

Het echte kwaad komt momenteel vooral van buiten, meent Koelewijn: grote partijen die het vertrouwen verliezen. Topman John Cryan zal grote bedrijven zover moeten krijgen dat ze steun uit spreken in de bank. Grote Duitse industrieën hebben dat al gedaan, maar nu is het zaak om ook bondskanselier Angela Merkel over de streep te trekken en zo een faillissement af te wenden. Dat vergt onderhandelingen op hoog niveau. 

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft Deutsche Bank een schikkingsvoorstel van 14 miljard dollar (zo'n 12,5 miljard euro) gedaan, vanwege het verstrekken van foute hypotheken in het verleden. En daar kan de VS de kans schoon zien om wisselgeld te vragen voor een verlaging van de boete voor Deutsche Bank: dan zal de EU op de proppen moeten komen met een versoepeling van de achterstallige belastingen voor Amerikaanse multinationals.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen