Economie10 okt '16 11:38Aangepast op 10 okt '16 12:01

Nobelprijs Economie naar Oliver Hart en Bengt Holmström

Auteur: Karlijn Meinders

Oliver Hart en Bengt Holmström hebben de Nobelprijs voor de Economie gewonnen. Ze krijgen de prijs voor hun onderzoek naar contract-theorie.

Foto: ANP
Foto: ANP

Hart en Holmström onderzochten onder andere de verhouding tussen partijen die samen een contract tekenen. Hoe komen beiden tot een overeenkomst? Hoe verdeel je de risico's? Maar bijvoorbeeld ook: hoe contracteer je een team? Wie heeft welke rechten wanneer het misgaat? En hoe gaan we om met het bepalen van het salaris van topmensen?

Oliver Hart: 'I woke at about 4:40 and was wondering whether it was getting too late for it to be this year, but then fortunately the phone rang.'

Vorig jaar ging de prestigieuze prijs naar de Schotse econoom Angus Deaton. De prijs voor economen is geen 'echte' Nobelprijs, omdat deze niet in het testament terugkomt van naamgever Alfred Nobel. De onderscheiding is pas in 1968 ingesteld door de Zweedse Rijksbank, die toen drie eeuwen bestond.

48 Nobelprijzen voor de economie zijn sindsdien uitgereikt (inclusief die van dit jaar). Maar eentje daarvan ging naar een vrouw: Elinor Ostrom. De jongste winnaar was 51 jaar oud en de oudste 90. De Nederlander Jan Tinbergen won de prijs in 1969 als eerste, hij moest hem wel delen met de Noor Ragnar Frisch.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen