Economie17 okt '16 19:03Aangepast op 17 okt '16 22:10

'Stap uit eurozone lost problemen Italië niet op'

Auteur: Wesley Schouwenaars

Dat er problemen zijn met de Italiaanse economie is al langer bekend, maar volgens de Duitse topeconoom Hans-Werner Sinn is het zelfs onvermijdelijk dat de Italianen uit de euro moeten stappen. Econoom Maartje Wijffelaars, die namens de Rabobank in Italië zit, betwijfelt dat.

Foto ANP XTRA
Foto ANP XTRA

'Als het gaat om het punt dat de problemen in Italië net zo groot zijn als die in Griekenland, dan heeft hij deels gelijk,' stelt Wijffelaars. 'Beide landen kampen wel met een lage productiviteitsgroei en zwakke instituties. Maar er zijn ook wel degelijk verschillen. In zijn algemeenheid zijn de instituties in Italië toch wel wat sterker dan die in Griekenland.' Volgens de econoom is de internationale concurrentiekracht van Italiaanse bedrijven relatief zwak maar is daarentegen de welvaart in Italië een stuk groter.

Problemen in Italië zijn groot

Toch kan ook Wijffelaars niet ontkennen dat de problemen in Italië groot zijn. 'Italië kampt met een productiviteitskrimp en dat is niet goed voor je economie. Tegelijkertijd is het ondernemersklimaat in Italië heel zwak door het inefficiënte rechtssysteem, een hoge mate van bureaucratie en administratieve lasten. Er zijn wel degelijk grote problemen die aangepakt moeten worden.'

Stappen in de goede richting

De Italiaanse premier Matteo Renzi heeft volgens Wijffelaars de afgelopen jaren best wel stappen gezet om de problemen aan te pakken. 'De arbeidsmarkt is opengebroken, zodat het gemakkelijker wordt om mensen een goed contract te bieden en het aantrekkelijker te maken om mensen aan te nemen. Tegelijkertijd is hij ook stappen aan het zetten om het justitieel apparaat wat sneller te laten lopen.'

Stap uit eurozone lost problemen niet op

Dat het - zoals Sinn stelt - onvermijdelijk is dat de Italianen uit de euro stappen betwijfelt de econoom sterk. 'Natuurlijk, als je uit de euro stapt en de Italianen krijgen de lire weer terug, dan kun je de munt devalueren. Die wordt dan ook zwakker, dus dan wordt het gemakkelijker om je producten te exporteren.' Toch lost een stap uit de euro volgens Wijffelaars de andere problemen niet op.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen