Economie21 okt '16 11:13Aangepast op 21 okt '16 13:30

Huizenprijs stijgt met bijna 6 procent

Auteur: Wesley Schouwenaars

In alle provincies en de vier grote steden zijn de huizenprijzen opnieuw gestegen ten opzichte van vorig jaar. Gemiddeld is de stijging 5,9 procent, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Foto ANP XTRA
Foto ANP XTRA

Opvallend is dat buiten de regio Groot Amsterdam de huizenprijs sinds de crisis niet eerder zo hard is gestegen. In de provincie Zeeland was de gemiddelde verkoopprijs afgelopen kwartaal bijna net zo hoog als in 2008. In de gemeente Utrecht is de huizenprijs voor het eerst zelfs hoger dan in datzelfde jaar.

In Noord-Holland is de prijsstijging met 9 procent het hoogst. Dat komt vooral door de stijging in Amsterdam. Makelaar Francis Helmig vertelt tegen verslaggever Jigal Krant dat in Amsterdam de vraagprijs in de meeste gevallen ook de 'vanaf-prijs' is. 'In Amsterdam is de markt redelijk overspannen. Binnen de ring, maar ook daarbuiten begin je dat te merken.' Bezichtigingen gebeuren met meerdere mensen tegelijk en er wordt vaak boven de vraagprijs geboden.

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap

In de gemeente Utrecht hebben particuliere huizenkopers het heft in eigen hand genomen. Daar is de huizenprijs met 9,8 procent gestegen. 'Wij zijn een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). We hebben met tien mensen hier een stuk grond gekocht en zijn eigenlijk zelf projectontwikkelaar aan het spelen', vertelt Mike van Alst. Hij betaalt ongeveer 3.000 euro per vierkante meter, tegenover zo’n 6.000 euro per vierkante meter in Amsterdam. 'Het is niet helemaal eerlijk om te vergelijken. Omdat wij dit zelf bouwen hebben wij schaalvoordelen. Wij zijn zelf de projectontwikkelaar dus bepalen we ook zelf de marge.'

900 vierkante meter ínclusief zwembad

Waar je in Amsterdam voor 5 ton een appartement kunt bemachtigen, krijg je in Emmeloord voor 40 duizend euro minder een riante woning met 900 vierkante meter eigen grond ínclusief zwembad. Daar is de vraagprijs, in tegenstelling tot Amsterdam, gewoon de vraagprijs en kopen mensen minder gehaast dan in de grote stad, legt makelaar Arttu Sesselaar uit. 'Je ziet de afgelopen tijd dat het wel wat sneller gaat, maar er is iets meer aanbod is en minder haast. Mensen kopen misschien iets meer weloverwogen en hoeven geen gehaaste keuze te maken zoals in de grote stad.'

Meer voor minder in Friesland

In de provincie Friesland is de huizenprijs gemiddeld 5,2 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Makelaar Berend Wijmenga verwacht dat met name in de onderkant van het segment de prijzen gaan stijgen. 'Tot ongeveer 2,5 ton zien we de prijzen licht stijgen.' In het duurdere segment krijg je in de noordelijke provincie nóg meer voor minder: een huis met rieten dak en 1300 vierkante meter eigen grond voor 425 duizend euro.

Gerelateerde artikelen