Economie26 okt '16 12:15

'Duizenden extra banen toeleveranciers door nieuwe Mini'

Auteur: Thijs Baas

Het nieuws dat VDL een  nieuwe Mini gaat bouwen in Born is ook een forse opsteker voor de toeleveranciers van de autoindustrie in Nederland. Naar verwachting komen er in totaal zo'n drieduizend arbeidsplaatsen bij, zegt Kees de Schipper, van de NEVAT, tegen BNR.

Globaal kun je volgens De Schipper zeggen dat je elke extra baan in de productie met een factor twee of drie mag vermenigvuldigen voor de toeleverende industrie. 'In die zin heeft dat direct effect op de toeleveranciers, al zitten de prefered suppliers van BMW zeker niet alleen in Nederland.' Duidelijk is al dat er bij VDL twaalfhonderd nieuwe banen nodig zijn. BMW werkt met prefered suppliers, dus is het volgens De Schipper niet eenvoudig om vast te stellen hoeveel extra banen er precies bij komen.

Veel onderdelen

Tot nu toe werden al verschillende onderdelen toegeleverd aan VDL-NedCar, waaronder kabelbomen, dashboard-onderdelen, roof systems en zonnedaken. 'Dat is heel divers. Er zitten natuurlijk ontzettend veel onderdelen in een auto en een deel daarvan komt ook uit Nederland.' Uit een bescheiden telefoonrondje onder zijn leden blijkt volgens De Schipper al dat iedereen positief verrast is door het nieuws. Al benadrukt hij dat men nog niet kan inschatten wat het precies gaat betekenen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen