Economie27 okt '16 08:58Aangepast op 27 okt '16 11:43

Onverwacht goede cijfers voor Deutsche Bank

Auteur: Wesley Schouwenaars

Deutsche Bank heeft vriend en vijand verrast met positieve cijfers. De bank maakte over het derde kwartaal een winst van zo’n 280 miljoen euro.

Foto AFP
Foto AFP

Niemand verwachtte dat de winst van Deutsche Bank zo hoog zou uitvallen. De hoge winst komt vooral door goede resultaten uit beleggingen in de VS. De omzet van het bedrijf kwam uit op zo’n 7,5 miljard euro.

De vlag kan uit

'Het regende dit jaar alleen maar slecht nieuws, met die claim van 14 miljard dollar uit de Verenigde Staten die tot dramatische cijfers op de beurs leidde. Intussen is de koers weer op niveau en het lijkt alsof een verwachtte 600 miljoen euro verlies waarover gisteren nog in de kranten werd geschreven met deze winst toch erg goed uitpakt', zegt correspondent Derk Marseille. Volgens hem kan de vlag uit bij de bank.

Goed nieuws voor werknemers en Duitse regering

Eerder werd bekend dat er grote ontslagen aankomen bij de bank. De cijfers moeten de medewerkers volgens Marseille iets meer goede moed geven. 'Ik denk vooral dat het voor de werknemers van Deutsche Bank goed nieuws is, iets om zich aan vast te houden. Tien procent van het personeel moet vertrekken, 9 duizend op de 100 duizend banen die er zijn. Zij zullen dit nieuws denk ik ook positief opvatten.'

Ook voor de Duitse regering zijn de cijfers een opsteker, want er was de nodige druk om de bank te gaan steunen wanneer dat nodig zou worden. 'Merkel heeft heel stoer gezegd dat ze niets zou gaan doen en dat de bank het zelf op moest gaan lossen, terwijl iedereen ook wel weet dat op het moment dat Deutsche Bank structureel in de problemen zit ze wel iets moet doen omdat er zoveel belangen uit staan', legt Marseille uit.

Problemen voor de toekomst

De goede cijfers betekenen nog niet direct een rustiger vaarwater voor de bank. 'De Deutsche interne cultuur is nog steeds aan modernisering toe, net zoals bij eigenlijk alle banken. Daar moeten ze hard aan werken. We hebben het eigenlijk alleen over het verleden, die problemen steken steeds de kop op. We hebben het nog niet over de toekomst gehad waarin digitalisering rondom banken echt een hele grote rol gaat spelen.' Volgens Marseille is het de vraag of ze daar überhaupt wel klaar voor zijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen