Economie28 okt '16 22:51

Cabinepersoneel KLM breidt acties uit

Auteur: Sam de Voogt

Cabinepersoneel van KLM voert dit weekend opnieuw actie tegen het besluit minder cabinepersoneel in te zetten. Zondag wordt het werk per vertrekkende vlucht twintig minuten onderbroken.

Afgelopen week voerde het personeel al werkonderbrekingen uit van tien minuten per vlucht. Aanstaande zondag zal het werk steeds twintig minuten worden neergelegd bij alle vluchten tussen 05.00 en 23.00 uur. KLM wil vanaf zondag op 40 procent van de intercontinentale vluchten naar verre bestemmingen een steward of stewardess minder inzetten om de productiviteit te verhogen.

Volgens vakbond FNV Luchtvaart is de maatregel van KLM zowel voor het personeel als voor de reizigers nadelig. 'Bij calamiteiten zal er minder personeel zijn om dit op te vangen', aldus een woordvoerder in een persbericht van de vakbond.

'Minste impact'

De directie van KLM hult zich volgens de vakbond vooralsnog 'zich in stilzwijgen'. FNV zegt dat bij de werkonderbrekingen van afgelopen week al meer dan de helft van het personeel meedeed, en sluit niet uit dat dit percentage hoger wordt bij de nieuwe stakingsacties.

Bij eerdere acties zei KLM de 'ingeslagen weg van de cabinebonden te betreuren'. Volgens de luchtvaartmaatschappij is de aangekondigde maatregel nodig omdat de vakbonden weigeren te praten over productiviteitsmaatregelen. De bezuiniging zou de oplossing met de minste impact voor de reiziger zijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen