Economie31 okt '16 17:01Aangepast op 31 okt '16 17:23

Bijna 1,2 miljard aan zorggeld ongebruikt

Auteur: Wesley Schouwenaars

Nederlandse gemeenten hielden vorig jaar bijna 1,2 miljard euro zorggeld over. Dat blijkt uit cijfers die de gemeenten moesten aanleveren aan het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Dat het geld is blijven liggen is opmerkelijk omdat veel gemeenten het afgelopen jaar juist zeiden een tekort te hebben. Nederlandse gemeenten ontvingen vorig jaar in totaal zo’n 13,8 miljard euro voor maatschappelijke ondersteuning en jeugdzorg. Dat geld kwam voornamelijk vanuit het Rijk. Van dat geld is in totaal ongeveer 12,7 miljard euro besteed. Sinds begin vorig jaar zijn veel zorgtaken door het kabinet overgeheveld naar gemeenten.

Geld kwam wel, cliënten bleven weg

Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) was het voor gemeenten in het overgangsjaar nog niet duidelijk hoeveel mensen voor zorg bij de gemeente aan zouden kloppen. 'In 2015 heeft men een budget bepaald op basis van een aantal cliënten waarvan ze dachten dat die naar de gemeenten zouden gaan. Gaande dat jaar was het bijna een dagkoers welke cliënten er wel of niet zouden komen. Wat in dat specifieke overgangsjaar gebeurd is, is dat het geld wel kwam maar de cliënten zijn niet gekomen', legt Commissievoorzitter Mariëtte van Leeuwen van VNG uit.

Correcties voor de komende jaren

Dat er in 2015 geld op de plank is blijven liggen is voor Van Leeuwen geen signaal dat het geld niet goed besteedt wordt. 'Het gaat over 2015. Dat is het eerste jaar dat de gemeenten verantwoordelijk werden voor de decentralisaties. Gaande dat jaar was er onduidelijkheid over welke cliënten er wel of niet zouden komen. We zien dat dit naar de toekomst toe al gecorrigeerd is.' Van Leeuwen vraagt zich wel af of het totale budget voor gemeenten in de toekomst toereikend zal zijn.

Gerelateerde artikelen