Economie1 nov '16 22:56Aangepast op 2 nov '16 09:12

Kredieten massaal verlaagd door verscherping BKR

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Rekeninghouders verlagen massaal hun limiet om rood te staan. Dat blijkt uit een rondgang van BNR langs verschillende grote banken in Nederland. Klanten lopen hiermee vooruit op de verscherpte BKR-regels die per 1 december van kracht zijn.

Foto: HH / Peter van Riel.
Foto: HH / Peter van Riel.

ING meldt dat sinds de bank klanten informeert over de nieuwe regelgeving, er vier keer meer wijzigingen zijn binnengekomen dan normaal. Het gaat hierbij om de aanpassing van de roodstand, maar ook om mensen die hun krediet helemaal schrappen.

'BKR-registratie is geen prettig idee'

ABN AMRO meldt dat een paar 100 mensen per dag hun roodstand aanpassen. Dat is drie keer meer dan normaal. ASN Bank krijgt 200 aanvragen per dag om het krediet aan te passen, terwijl dit volgens de bank normaal gesproken nihil is. De Rabobank meldt dat veel klanten de bank gebeld hebben, omdat mensen het 'geen prettig idee vinden een BKR-registratie te hebben'.

Mogelijkheid tot rood staan verlaagd

Per 1 december worden de criteria voor een BKR-registratie aangescherpt. De mogelijkheid om meer dan 250 euro rood te staan op je betaalrekening levert straks een registratie op, terwijl dat nu nog 500 euro is. Van mensen met een BKR-registratie worden alle leningen en eventuele betalingsachterstanden vastgelegd. Door dit overzicht kunnen geldvertrekkers zien of een nieuwe lening nog verantwoord is, wanneer deze wordt aangevraagd.

Gerelateerde artikelen