Economie2 nov '16 11:45Aangepast op 2 nov '16 14:55

Grootste Japanse bank verruilt Londen voor Amsterdam door Brexit

Auteur: Kay Rutten

Amsterdam lijkt zijn eerste Brexitkantoor binnen te hebben. De Japanse bank Mitsubishi UFJ Financial gaat vanaf 2017 zijn EU-activiteiten aansturen vanuit Amsterdam.

Foto: ANP/Kimimasa Mayama
Foto: ANP/Kimimasa Mayama

Na het Brexit-referendum verwachtten analisten al een uittocht van bedrijven uit de Londense 'City'. Met Nederland als één van de aantrekkelijke opties. Mitsubishi UFJ Financial lijkt nu de eerste te zijn die uitwijkt naar onze hoofdstad. Volgens de Financial Times betekent de verhuizing dat er ook een heleboel werknemers verhuizen van Londen naar Amsterdam.

Tweehoofdig systeem

Met de verhuizing gaan de tien Europese kantoren onder Amsterdam vallen, met uitzondering van het Verenigd Koninkrijk zelf. Dat kantoor blijft gevestigd in Londen. Insiders noemen dit ook wel een tweehoofdig systeem, omdat er eigenlijk twee hoofdkantoren komen. Het kantoor in Londen gaat zich, naast het Verenigd Koninkrijk,vooral richten op het Midden-Oosten en Afrika.

Grootste in Japan

Mitsubishi, vooral bekend van dochteronderneming Bank of Tokyo, is al meer dan veertig jaar actief in Nederland. Tot nu toe werden alleen de Nederlandse, Belgische en Oost-Europese divisies aangestuurd vanaf de Amsterdamse Zuidas. De Financial Times meldt verder dat nog twee Japanse banken vergelijkbare stappen ondernemen. De Mitsubishi bank is de grootste bank van Japan en wereldwijd de op één na grootste.

Gerelateerde artikelen