Economie2 nov '16 13:02

Zorgen beleggers om Italië groter dan om Griekenland

Auteur: Mark Hulstein

Volgens beleggers is Italië nu het zorgenkindje van de EU, in plaats van Griekenland. Het land zou de muntunie binnen één jaar kunnen verlaten. Eerder dan Griekenland.

Foto: Hollandse Hoogte
Foto: Hollandse Hoogte

Dit komt naar voren uit een maandelijks onderzoek in Duitsland onder ruim duizend vooraanstaande beleggers, zo schrijft De Volkskrant. Van die beleggers verwacht tien procent dat Italië de EU als eerste zal verlaten. Voor Griekenland is dat 8,5 procent.

Op 4 december wordt er in Italië een referendum over een grondwetswijziging gehouden. Het referendum gaat over de functies van de Eerste en Tweede Kamer in Italië. Premier Renzi heeft zijn eigen functie aan het referendum verbonden. Mocht het resultaat in het nadeel van Renzi uitpakken en hij opstappen, dan is de kans groot dat de eurosceptische Vijfsterrenbeweging het roer overneemt. Ook heerst er een nog onbezweerde bankencrisis in het land.

De zorgen om Italië lijken dus groter dan die voor Griekenland. Al gaat het daar niet veel beter. Het land heeft nog steeds grote schulden die het nooit zal kunnen terugbetalen. Ondanks dat is de verwachting dat Griekenland de EU zal verlaten afgenomen.

Gerelateerde artikelen