Economie4 nov '16 17:30

Minimaal één vrouw in nieuw ABN Amro-bestuur

Auteur: Wesley Schouwenaars

In de nieuwe raad van bestuur van ABN Amro zit straks in ieder geval één vrouw. Deze garantie heeft de raad van commissarissen aan minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën gegeven, schrijft het Financieele Dagblad.

Foto Peter Hilz/HH
Foto Peter Hilz/HH

Uit een brief van Dijsselbloem naar aanleiding van Kamervragen over het recente ontslag van Caroline Princen valt op te maken dat de raad van commissarissen van de bank 'ervan overtuigd is dat er een vrouw in de raad van bestuur moet terugkomen'. Princen was voor haar ontslag het enige vrouwelijke bestuurslid in de raad van bestuur van ABN Amro.

Opvolger Gerrit Zalm

De bank zoekt op dit moment naar een opvolger van topman Gerrit Zalm. De raad van commissarissen is daarnaast bezig met het herverdelen van taken en verantwoordelijkheden binnen de raad van bestuur. Ook wil de bank het aantal bestuurslagen verkleinen en de top van de bank, die al sinds 2010 bij elkaar is, vernieuwen. Diversiteit in de samenstelling van het team is daarbij volgens de raad van commissarissen een belangrijke voorwaarde.

30 procent vrouwen

Dijsselbloem schrijft verder in de brief dat hij wil de bank voldoet aan het streefcijfer van 30 procent vrouwen in de raad van bestuur. Hij eist een 'grondige verklaring' op het moment dat dit niet lukt en zegt 'nog nadrukkelijker te verzoeken' om het streefcijfer te halen. Volgens het FD heeft ABN in het jaarverslag over 2015 verklaard dat het in 2020 30 procent vrouwen in het topmanagement wil en 35 procent vrouwen in het hogere middenmanagement. Eind 2015 lagen die percentages op respectievelijk 23 en 25 procent.

Gerelateerde artikelen