Economie7 nov '16 06:56Aangepast op 25 nov '16 12:02

Kamp niet blij met eventuele overname PostNL

Auteur: Koos Tervooren

Minister Kamp van Economische Zaken is niet enthousiast over een eventuele verkoop van PostNL aan Bpost, dat zegt hij tegen BNR.

Foto: ANP
Foto: ANP

Volgens Kamp doet PostNL het zelfstandig goed. Een overname door het Belgische staatsbedrijf Bpost zou een 'stap terug' zijn.

PostNL was eerst in bezit van de Nederlandse staat, maar werd geprivatiseerd. Bij een overname door Bpost zou PostNL weer een staatsbedrijf worden. De beslissing moet volgens Kamp echter niet door de regering worden genomen, maar door de aandeelhouders.

FNV

Etienne Haneveld van vakbond FNV vindt het bod verrassend. FNV is volgens hem van tevoren niet betrokken bij het proces. Bpost spreekt volgens Haneveld zelf niet over een overname, maar over een fusie. De vakbondsman wil gaan bestuderen of de verkoop van PostNL een kans kan zijn voor werknemers. 'Maar dat moeten we gaan bespreken met onze leden', zegt Haneveld.

Aandeelhouder

Volgens beurscommentator Corné van Zeijl heeft PostNL er nog weinig zin in. 'Ze hebben veel moeite gehad het bedrijf te brengen waar het nu is. Daar willen ze nu de vruchten van plukken. Als het bedrijf nu naar Bpost gaat, gaan de vruchten naar iemand anders.' Dat wil PostNL volgens van Zeijl voorkomen.

Bod

Bpost deed in mei ook al een bod op PostNL. Maar die overnamepoging mislukte. Het postbedrijf zegt nu een 'verbeterd en vriendelijk voorstel' aan PostNL te doen. Dat melden zij in een persbericht.

Bpost biedt 2.825 euro in contanten per aandeel en 0,1202 aandelen Bpost per aandeel PostNL. Bpost zal enkel tot bod overgaan op basis van overeenstemming met PostNL en met een aanbeveling van de Raad van Bestuur en Raad van Commissarissen. Hun doel is om op korte termijn tot een aanbevolen transactie te komen.

Uitgelekt

Eerder deze week liet Bpost al weten de mogelijkheden om PostNL over te nemen te onderzoeken. Dat bevestigde het bedrijf nadat een document waaruit hun interesse bleek een dag eerder was uitgelekt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen