Economie7 nov '16 18:14Aangepast op 8 nov '16 12:07

'Neem je eigen lunch mee naar het werk'

Auteur: Kay Rutten

Voor veel consumenten blijft het lastig, sparen. Het Nibud wil dat we maandelijks tien procent van ons inkomen apart leggen als appeltje voor de dorst. Maar hoe doe je dat dan zonder aan het eind van de maand toch niet stiekem wat geld terug te boeken?

Foto: HH/Sijmen Hendriks
Foto: HH/Sijmen Hendriks

Volgens econoom Erica Verdegaal is de beste manier om geld te sparen dat maandelijks te doen. 'Boek elke maand, vlak nadat het loon is gestort, een vast bedrag over naar je spaarrekening.' Ouderwets sparen is de beste oplossing dus, maar hoe voorkom je dat je toch niets van de spaarrekening terug boekt?

Vastzetten

Financieel planner Roelof Meijer heeft nog een andere oplossing. 'Stort maandelijks iets extra’s bij je pensioen, doe elke maand een premiebetaling bij je lijfrente contract of stort een vast bedrag op je beleggingsrekening. En dat hoeft echt niet met duizenden euro's tegelijk.' Daarnaast kan je het spaarbedrag ook vastzetten zegt Erica Verdegaal.

(Be)sparen

Een andere mogelijkheid tenslotte is om te besparen op je uitgaven. 'Bedrijven moeten in onze consumptiemaatschappij heel erg concurreren, daarom kloppen ze elke maand onze laatste euro’s uit de zak', zegt Verdegaal. Een snelle ronde op het internet biedt hiervoor een prima oplossing: Vermijdt de dure koffiezaak op het station en breng je eigen brood mee naar je werk. De spaarrekening staat er dan binnen een korte tijd weer heel positief bij.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen