Economie8 nov '16 20:05Aangepast op 8 nov '16 20:22

Kees van Dijkhuizen nieuwe topman ABN Amro

Auteur: Judith Laanen

Kees van Dijkhuizen, financieel directeur van de bank, volgt Gerrit Zalm op als CEO van ABN Amro. Dat meldt de bank vanavond.

Nieuwe topman van ABN AMRO Kees van Dijkhuizen (links) met Gerrit Zalm. Foto ANP
Nieuwe topman van ABN AMRO Kees van Dijkhuizen (links) met Gerrit Zalm. Foto ANP

De benoeming van Van Dijkhuizen moet nog wel goedgekeurd worden door de toezichthouders. Die wordt halverwege februari volgend jaar verwacht.

Dijsselbloem: Van Dijkhuizen prima bestuurder

'Kees van Dijkhuizen heeft zich de afgelopen 11 jaar bewezen als een uitstekende bankier en een prima bestuurder met een sterke maatschappelijke antenne.' Dat laat minister Dijsselbloem van Financiën weten. Volgens de minister speelde de nieuwe topman binnen de bank 'een leidende rol bij de beursgang en was hij nauw betrokken bij de kostenreducties binnen de bank en bij de toekomststrategie'. Hij gaat ABN Amro 'nu naar een volgende fase leiden, waarin de Staat door zal gaan met het verkleinen van het aandeel in de bank'.

'Minimaal één vrouw'

Eind vorige maand berichtte het FD dat de raad van commissarissen lijnrecht tegenover elkaar stond over de opvolging van Zalm. Daarop sprak Dijsselbloem zich uit en zei dat hij snel een besluit wilde. De raad gaf toen ook de garantie aan de minister dat in de nieuwe raad van bestuur van de bank straks minimaal één vrouw zal komen te zitten.

'ABN Amro voor 70 procent van de Staat'

ABN Amro is voor ongeveer 70 procent in handen van de Staat. Dijsselbloem speelde een vooraanstaande rol bij de zoektocht naar de nieuwe topman.

Van Dijkhuizen begon in 2013 bij ABN Amro. Van 2005 tot 2013 werkte hij bij NIBC, waar hij de laatste vier jaar vice-voorzitter was. Daarvoor was hij in dienst bij de ministeries van Financiën en Economische Zaken.

Gerrit Zalm werd benoemd tot topman in 2009. Hij had eerder al aangekondigd volgend jaar op te stappen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen