
Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken heeft dat bekendgemaakt. De maatregel wordt volgens Van Dam uit voorzorg genomen omdat er in Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Polen en Zwitserland bij wilde vogels besmettelijke vogelgriep van het type H5N8 is aangetroffen. Ook in Nederland zijn dode wilde watervogels aangetroffen. Mogelijk hadden die ook deze zogeheten hoogpathogene vogelgriep. Deze dieren worden verder onderzocht.
Ophokplicht zinnig
Hennie de Haan is voorzitter van de Nederlandse Vereniging Pluimveehouders en noemt de maatregel van de staatssecretaris zinnig. 'De dreiging vanuit de natuur is groot, daar schrikken we van. Dat kun je niet negeren, dan moet je voorzorgsmaatregelen nemen. De sector kan een hele hoop doen, maar er is één ding dat ze niet kan, en dat is een ophokplicht instellen.'
De ophok- en afschermplicht moet voorkomen dat in Nederland bedrijven besmet raken. In Duitsland geldt de ophokplicht in delen van het land ook. Van Dam roept pluimveebedrijven ook op extra hygiënemaatregelen te nemen, zoals het tot een minimum beperken van het aantal bezoekers. Eind 2014 is in Nederland voor het laatst een landelijke ophokplicht ingesteld vanwege vogelgriep. Die liep tot begin 2015.
Maatregel eerder betwist
Eerder werd het binnenhouden van vogels als onzinnig gezien en betwitst, omdat ze niet als bron gezien werden. Inmiddels wordt daar anders naar gekeken. 'Inmiddels weten we meer en weten we beter. Gelukkig wordt er gehandeld naar de laatste inzichten. Besmettingsroutes kunnen wel degelijk via wilde vogels vanuit de natuur ook bij het pluimvee terecht komen', legt De Haan uit. De ophokplicht kan voor maximaal 12 weken gelden.