Economie10 nov '16 10:15

'Mantelzorgers zijn heel betrokken werknemers'

Auteur: Kay Rutten

Mantelzorgers zijn hele betrokken werknemers en mantelzorg is helemaal niet slecht voor je CV. De stigma's die kleven aan mantelzorg, zijn hopeloos achterhaald. Dat zegt Marc van Westerlaak van risico-adviseur Aon op de Dag van de Mantelzorger.

Foto: ANP
Foto: ANP

'Mantelzorgers zijn mensen die betrokken zijn bij hun omgeving en dus ook vaak bij hun werk', zegt Marc van Westerlaak. Zijn bureau deed onderzoek naar mantelzorgers in bedrijven. 'Ze proberen er juist voor te zorgen dat hun werk en collega’s niet lijden onder hun mantelzorgtaken. Daardoor komen ze soms onder flinke druk, wat lastig te zien is voor de werkgever. Terwijl mantelzorgers juist omarmd zouden moeten worden door werkgevers.'

Werkgevers

Maar kan je wel een drukke baan hebben en mantelzorger zijn? 'Mantelzorg kost heel veel tijd maar op zichzelf is het wel te combineren met een carrière. Het belangrijkste is dat je het bespreekbaar maakt met je werkgever. Laat zien dat je wel ambitie hebt alleen dat je nu even en pas op de plaats doet.' Een werkgever die een werknemer er daarom uitgooit, of passeert, snijdt zichzelf op de lange termijn in de vingers. 'Als een werkgever iemand kansen in het vooruitzicht stelt voor de toekomst en binnen het bedrijf houdt, dan zal een werknemer nog meer betrokken raken bij het bedrijf. Betrokkenheid wordt te vaak onderschat', vindt Van Westerlaak.

Bespreekbaar maken

Er zijn ook hele praktische zaken die je kan doen als werkgever voor je werknemers die mantelzorger zijn. 'Begin met het bespreekbaar maken van de mantelzorg. Maak het bespreekbaar tussen de werkgever en werknemer maar ook tussen collega’s onderling. Kijk of thuiswerken een optie is, of variabele werktijden handig zijn en als iemand vaak op pad is, zorg dat de werknemer in de buurt zijn werk kan doen.'

FNV

Het FNV publiceert vandaag, op de Dag van de Mantelzorger, een onderzoek. Daaruit worden de resultaten van Aon onderschreven. Mantelzorgers hebben behoefte aan flexibele werktijden en aan thuiswerken. Daarnaast vinden mantelzorgers het fijn om te werken, het is een prettige afleiding die ze niet kwijt willen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen