Economie10 nov '16 17:55

Grootste commerciële succes van China barst los

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Morgen is het 11/11. Geen bijzondere dag denk je? In China wel. Daar barst namelijk het grootste commerciële spektakel van het jaar los: Singles Day. Het is een dag waarop singles zichzelf verwennen met cadeaus, waarbij miljarden worden uitgegeven.

11/11, oftewel Singles Day. Foto: ANP.
11/11, oftewel Singles Day. Foto: ANP.

Het feest is zeven jaar geleden bedacht door Jack Ma, oprichter van internetwinkel Ali Baba. Sindsdien is de dag een ongekend succes. ‘De elfde van de elfde. Het zijn vier eentjes en een eentje is maar alleen. Het is allemaal heel slim bedacht’, vertelt marketing expert Rob Benjamens. ‘Het is te vergelijken met Black Friday, maar de aantallen van Singles Day zijn een stuk indrukwekkender. Ze hebben vorig jaar 15 miljard omgezet.’

Nederlanders zijn te sceptisch

‘Na een minuut of acht werd de grens van 1 miljard aan uitgaven al gepasseerd’, vervolgt Benjamens. ‘Dit jaar verwachten ze 20 miljard om te zetten.’  In Nederland is Singles Day nog niet van de grond gekomen. ‘Terwijl het hier best zou kunnen. Denk maar aan de Dolle Dwaze Dagen. Maar in Nederland zien we na een tijdje vaak de truc. Denk maar aan secretaresse dag of burendag. We zijn een beetje sceptisch wat dat betreft’, besluit Benjamens. 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen