Economie11 nov '16 18:10Aangepast op 11 nov '16 18:55

Rode cijfers voor Tata Steel

Auteur: Wesley Schouwenaars

Tata Steel heeft de winst van vorig jaar zien verdampen in een verlies en noteerde het afgelopen kwartaal slechts een kleine 7 miljoen euro verlies.

Foto AFP
Foto AFP

In een verklaring heeft de Indiase staalgigant laten weten dat het bedrijfsresultaat in Nederland zich het afgelopen kwartaal wel positief heeft ontwikkeld. Maar het zijn vooral de activiteiten van Tata in het Verenigd Koninkrijk die de resultaten van de Indiase staalgigant geen goed doen.

Het moederbedrijf van het voormalige Hoogovens in IJmuiden maakte vorig jaar nog een winst van ruim 56 miljard roepies, zo’n 765 miljoen euro. De omzet bleef ongeveer gelijk op 275 miljard roepies, zo’n 3,75 miljard euro.

Veel Chinees staal

De staalproducent heeft het de afgelopen tijd niet makkelijk. In Europa komt ten koste van het bedrijf veel goedkoop Chinees staal op de markt, waardoor het Tata een fusie met zijn Duitse branchegenoot ThyssenKrupp overweegt. Uit angst voor baanverlies hebben de vakbonden daarop een baangarantieregeling afgesproken met Tata Steel.

Ook in de top Tata, waar Tata Steel onderdeel van is, is onrust. Groepstopman Cyrus Mistry moest gedwongen vertrekken. Ratan Tata nam de leiding van het concert weer op zich en sindsdien zou hij alles in het werk stellen om Mistry buiten de deur.

Gerelateerde artikelen