Economie12 nov '16 12:07Aangepast op 12 nov '16 12:30

'Duitsland wil Autobahn privatiseren'

Auteur: Karlijn Meinders

De Duitse regering is van plan het autosnelwegennetwerk te privatiseren. De minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, stelt komende week een wetswijziging voor waarmee dat mogelijk moet worden.

ANP/AFP
ANP/AFP

De wet zou zo moeten worden aangepast dat de autosnelwegen kunnen worden ondergebracht in een speciale onderneming voor de infrastructuur, valt te lezen in het weekblad Der Spiegel.

Der Spiegel wijst erop dat het privatiseringsplan voor het eerst heel concreet wordt met de plannen van Schäuble. Hij wil die verwezenlijken door eerst een grondwetstekst aan te passen zodat de federale regering alleen over de autosnelwegen gaat. Nu gaan ook de deelstaten over het netwerk.

Aan het op te richten infrastructuurbedrijf moeten particuliere ondernemingen meedoen. Hun aandeel zou echter niet boven de 49,9 procent mogen uitkomen.

Op dit moment lijkt het plan politiek niet haalbaar. De oppositiepartijen de Groenen en Die Linke zijn tegenstanders van dergelijke privatiseringen en de sociaaldemocratische SPD, in de regering coalitiepartner van de christendemocraat Schäuble, liet weten niets te voelen voor het plan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen