Economie16 nov '16 10:09Aangepast op 16 nov '16 11:28

ABN Amro: 'Onduidelijk hoeveel banen in Nederland verdwijnen'

Auteur: Koos Tervooren

ABN AMRO voert zijn bezuinigingen verder op en verwacht dat daarbij nog eens 1500 banen verloren gaan. Volgens cfo Kees van Dijkhuizen is het onduidelijk hoeveel dat er precies in Nederland gaan zijn.

De nieuwe bezuiniging moet zo'n 400 miljoen euro aan besparingen opleveren en komt bovenop de reorganisatieplannen die de afgelopen maanden al zijn gemeld. ABN AMRO verwacht de besparing te kunnen realiseren door digitalisering van werkzaamheden en door efficiënter te gaan werken. De operatie kost dit kwartaal naar verwachting 150 à 175 miljoen euro.

Door het hele bedrijf snijden

Volgens cfo Kees van Dijkhuizen vlakken de inkomsten van de bank duidelijk af en moeten de kosten kritisch bekeken worden. Concreet gaat ABN AMRO een IT-platform in het buitenland harmoniseren, want daar zijn de kosten te hoog. Ook de hypotheekketen wordt soepeler gemaakt en de mid- en backoffice van de inkoopafdeling wordt gestroomlijnd. 'Een heel palet aan maatregelen.' De cfo kan nog niet zeggen hoeveel banen in Nederland gaan verdwijnen.

In september maakte ABN al bekend in de periode tot 2020 zo'n 1375 banen te gaan schrappen, vooral bij ondersteunende en controlerende functies op personeelszaken, de financiële administratie en risicomanagement. Daarbij liet de bank al weten de mogelijkheden voor verdere besparingen te onderzoeken, terwijl ook eerder al stevige ingrepen voor de komende jaren waren aangekondigd.

Werkgelegenheid

De werkgelegenheid bij de bank zakt de komende jaren door alle ingrepen met 13 procent, tot ongeveer 23.000 banen in 2020. Nu is er bij ABN werk voor 26.500 medewerkers, waarvan er 4500 extern worden ingehuurd. De reorganisaties treffen ongeveer 10 procent van het personeel in vaste dienst, terwijl er 25 tot 30 procent minder werk zal zijn voor externe arbeidskrachten.

ABN voert de nieuwe reorganisatie wereldwijd door, liet een woordvoerder weten. De gevolgen in afzonderlijke landen staan volgens hem nog niet vast.

Nettowinst

ABN AMRO zag zijn nettowinst vorig kwartaal met bijna een vijfde stijgen, naar 607 miljoen euro. De eerste negen maanden van dit jaar leverden een plus op van 1,7 miljard euro. Dat is 5 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De bank voerde zijn kredietverlening afgelopen maanden op, trok daarbij meer spaargeld aan en wist zijn kapitaalbuffer verder te verhogen.

Gerelateerde artikelen