Economie16 nov '16 11:59

Rente stijgt: Slecht nieuws voor huizenkopers, goed nieuws voor pensioenfondsen

Auteur: Kay Rutten

De hypotheekrente stijgt voor het eerst sinds jaren. Dat is vervelend voor mensen die nu een huis willen kopen, maar de rentestijging heeft ook voordelen voor bijvoorbeeld pensioenfondsen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Volgens Luc Aben, hoofdeconoom bij Van Lanschot Bankiers , ligt het dieptepunt van de rentestand wel achter ons. 'Dat heeft meerdere oorzaken. Het ligt aan de verkiezingswinst van Trump, hij moet veel geld gaan lenen voor zijn plannen en dat stuwt de rente op. Maar ook het beleid van de Europese Centrale Bank; zij schroeven hun huidige aankoopbeleid iets terug, dat heeft gevolgen voor de rente.'

Daarnaast verwacht Aben dat de Europese regeringen, met de onvrede na de Brexit nog vers in het geheugen, ook een rol gaan spelen. 'Zij  gaan meer inzetten op investeringen om ontevreden kiezers tevreden te stellen.' Volgens Aben gaat die samenloop van omstandigheden leiden tot een hogere rente.

Hypotheekrente

De stijging van de rente heeft negatieve gevolgen voor huizenkopers. De hyotheekrente stijgt namelijk ook, waardoor lenen duurder gaat worden. Het is voor het eerst sinds jaren dat hypotheekverstrekkers hun rente weer iets verhogen. 'Het dieptepunt van de rentestand hebben we nu wel gehad', zegt Luc Aben.

Pensioenfonds

Maar het is niet allemaal kommer en kwel, voor de pensioenfondsen is de stijging van de rente juist goed nieuws. Door de lage rente op dit moment hebben zij een hele lage dekkingsgraad. Dat zou betekenen dat er gekort moet worden op de pensioenen. Nu de rente stijgt wordt de kans op korten verkleind. Al is het effect op de lange termijn nog niet zeker.

Snel herstel

Alle beursanalisten hadden ingezet op een daling van de markt na een verkiezingsoverwining van Trump. Ze kregen gelijk, voor slechts anderhalf uur. Daarna herstelden de markten zich razendsnel. Hoe kan dat? 'De snelheid heeft ons inderdaad verrast', zegt Luc Haben. 'De markt heeft heel snel opgepikt dat Trump wil gaan investeren in infrastructuur en de belastingen wil verlagen. Dat zorgde voor een aardige stijging.'

Gerelateerde artikelen