Economie16 nov '16 16:12Aangepast op 16 nov '16 16:46

Toekomst PostNL blijft in handen van aandeelhouders

Auteur: Bastiaan Kleinjan

PostNL en KPN. Het zijn allebei voormalige staatsbedrijven die van nationaal belang zijn. Maar tegenwoordig heeft de staat niets meer over deze bedrijven te zeggen. Dat wordt pijnlijk duidelijk nu het Belgische Bpost PostNL wil overnemen.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

De Belgische overheid heeft nog een belang van 51 procent in Bpost, terwijl PostNL volledig is geprivatiseerd. Nederland was heel trots dat het bijna alle staatsbelangen van de hand deed, terwijl de overheid zich in veel andere landen niét massaal terugtrok uit staatsbedrijven. ‘In de jaren van liberalisering en vrije markt liep Nederland voorop’, vertelt Patrick Bernhart, strategisch adviseur in de technologie-, media- en telecomsector. ‘Zowel bij KPN als PostNL ontstonden na die grote overnames eigenlijk problemen. Dus nu staan ze gewoon gelijk met Belgische bedrijven. Achteraf kun je zeggen dat het niet zo handig is geweest.’

Slinger gaat andere kant op

Waar globalisering eerder het beleid was, lijkt het nationale belang vandaag de dag een belangrijk aandeel te hebben. ‘Dat zien we met de Brexit en met de overwinning van Trump. Al deze bewegingen moet je in de tijdsgeest zien´, zegt Bernhart. Uiteindelijk blijven het de aandeelhouders die moeten besluiten. ´Minister Kamp kan invloed uitoefenen, maar hij gaat er in principe niet over. Het kan zijn dat de politiek zegt het uit te stellen tot na de verkiezingen. Maar in principe is het aan de aandeelhouders, want de Nederlandse staat heeft geen aandeel in PostNL.

Gerelateerde artikelen