Economie16 nov '16 18:44

Slecht rapportcijfer voor Italië

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Italië heeft een dikke onvoldoende gekregen van de Europese Commissie. Net als vijf andere landen heeft Italië de begroting niet op orde.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

In het geval van Italië slaagt het Zuid-Europese land er nog steeds niet in om de financiële situatie op orde te brengen. ‘Ze voldoen niet aan het Europese Groei- en Stabiliteitspact’, legt economiecommentator Rob Jansen uit. ‘Dat wil zeggen dat hun tekort niet onder de 3 procent komt en de schuld hoger is dan 60 procent van het nationaal inkomen. Sterker nog, in het geval van Italië is dat meer dan 130 procent. Geen enkel land in Europa heeft zo’n hoge schuld.’

Italiaanse problemen

Dat terwijl Italië na Duitsland en Frankrijk nog steeds de grootste economie in de eurozone is. ‘Het is dus belangrijk dat Italië er goed voor komt te staan. Italië zelf zegt echter dat er weinig aan gedaan kan worden. De vluchtelingencrisis rust voor een groot deel op hun schouders. Dat kost enorm veel geld. Daarnaast hebben ze de aardbeving gehad. Italië heeft wel andere dingen aan het hoofd’, aldus Jansen.

De Europese Commissie neemt echter geen genoegen met dat excuus. Er is namelijk een clausule waarin staat dat een land in zware tijden niet aan alle eisen hoeft te voldoen. ‘Dat zegt de Commissie ook. Die extra kosten rekenen zij niet eens mee. Het is structureel niet goed geregeld in Italië’, besluit Jansen.

Gerelateerde artikelen