Economie17 nov '16 11:36Aangepast op 17 nov '16 13:35

'Politiek is bezig met digitale thema's van vorige eeuw'

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Van drones in het leger tot robots in de fabriek: Nederland digitaliseert in rap tempo. Om de nummer 1 digitale industrie ter wereld te worden, moeten er echter nog grote stappen worden gezet.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

Want op veel vragen zijn nog geen antwoorden gevonden. Dat ziet ook Ineke Dezentjé Hamming, voorzitter van FME, de werkgeversorganisatie voor de technologische industrie. Zo is in het land waar de wifi is uitgevonden nog steeds een gebrek aan digitaal toptalent. ‘We doen ontzettend hard ons best om jongeren meer voor techniek te laten kiezen. Dat lukt, de meeste opleidingen schrijven een toename van 20 procent aan studenten. Als gevolg daarvan krijg je een nummerus fixus. Dat kan natuurlijk niet waar zijn’, zegt Dezentjé.

Naïviteit bij cybercriminaliteit

Eén van de problemen die digitalisering met zich meebrengt, is cybercriminaliteit. Onlangs liet defensiebedrijf Thales weten dagelijks 100.000 cyberaanvallen te krijgen. ‘Er zijn zelfs bedrijven die daar dagelijks nog een veelvoud van meemaken’, weet Dezentjé. ‘800.000 is ook geen uitzondering. Er is nog altijd sprake van naïviteit op het gebied van cybercriminaliteit. De grote bedrijven hebben specialisten in dienst, maar de MKB’er heeft dat niet. Hij zit met de gebakken peren’, vervolgt Dezentjé.

Dus pleit FME voor een ministerieel topteam digitalisering. ‘Het probleem van de cybersecurity is versnipperd over vijf ministeries. Dat wordt dus helemaal niks.’ Bij die overheid moet echter nog veel gebeuren: ‘De politiek is bezig met thema’s uit de vorige eeuw. Er moet een knop om en er moet vaart gemaakt worden, want stilstand is ondergang.’

Digitalisering gaat banen opleveren

Om de digitale top te bereiken moet de beroepsbevolking goed opgeleid zijn, maar is ook de veiligheid van het belang. Als Nederland daarin stappen kan maken, ziet Dezentjé een goede toekomst met veel nieuwe banen. Dit terwijl er op dit moment juist banen verdwijnen door de digitalisering. ‘We zitten nu in een transitie naar de digitale wereld. Het is zaak voor de werknemer en werkgever om de zaak in de gaten houden. Zo zullen de komende 15 jaar 2 miljoen banen verdwijnen. Omscholing en bijscholing worden steeds belangrijker’, aldus Dezentjé.

De urgentie voor een leven lang leren is volgens Dezentjé in de huidige digitale ontwikkeling belangrijker dan ooit. ‘Wij willen zorgen dat niemand aan de kant komt te staan. Het proces van de transitie moet in goede banen worden geleid. De zittende populatie moet worden omgeschoold en op de opleidingen moeten de goede dingen worden geleerd.'

Gerelateerde artikelen