Economie18 nov '16 06:09Aangepast op 18 nov '16 09:11

Tekort aan Europese controleurs van banken

Auteur: BNR Webredactie

Volgens de Europese Rekenkamer is er een tekort aan Europese controleurs voor banken. Door de komst van een bankenunie zouden controles Europees worden, maar nu blijken in negen van de tien keer nationale controleurs dat te doen.

In 2014 werd er door de EU een gemeenschappelijk toezichtmechanisme opgezet dat onder het gezag van de ECB fungeert en dat toekomstige financiële crises moet voorkomen. Daarbij hoorde ook dat het directe toezicht op grote banken voortaan door controleurs in dienst van de ECB of de EU zou worden gedaan.

'Als het toezicht zou falen, zijn we niks opgeschoten', zegt VVD-Europarlementariër Cora van Nieuwenhuizen. 'Met de Griekse begroting hebben we gezien dat je wordt aangeklaagd voor landverraad als je de echte cijfers naar buiten brengt. Het is een geruststellend idee dat Noord-Europeanen in Zuid-Europa meekijken.'

Maar in de praktijk blijkt dat echter maar in 12 procent van de gevallen te gebeuren. Inspectieteams waren zelfs voor 92 procent bemand door nationaal bevoegde autoriteiten. Zodoende heeft de ECB weinig zeggenschap over de kennis, vaardigheden en samenstelling van teams die de banken controleren. Daardoor is een waarborg van kwaliteit van de toezichthouders onmogelijk.

De Europese Rekenkamer pleit ervoor dat de capaciteit van de ECB vergroot wordt zodat werknemers van de Europese Centrale Bank bij inspecties aanwezig kunnen zijn. Daarvoor dienen er meer controleurs aangenomen te worden die bovendien beter worden opgeleid.

Gerelateerde artikelen