Economie21 nov '16 06:02Aangepast op 21 nov '16 18:00

Parkeren straks een stuk duurder?

Auteur: BNR Webredactie

Parkeren op parkeerplaatsen van de gemeente wordt mogelijk duurder. De gemeente hoeft nu namelijk geen BTW te betalen, terwijl particuliere exploitanten dat wel moeten. En daar komt waarschijnlijk verandering in.

Foto: ANP
Foto: ANP

De rechtbank in Gelderland oordeelde eerder dat het achterwege laten van BTW op parkeerplaatsen in bezit van de gemeente tot concurrentieverstoring leidt. Andere exploitanten van parkeergarages en afgesloten parkeerterreinen zijn namelijk wel btw-plichtig. Omdat gemeenten parkeerplaatsen aanbieden in dezelfde markt, moeten zij gezien worden als commerciële partijen.

Gemeenten treden niet in concurrentie

Dat gemeenten tot nu toe geen BTW hebben betaald komt volgens fiscalist Rudolf Kaarsemaker van Taxetera doordat de staatssecretaris van mening is dat gemeenten niet belastingplichtig zijn voor 'straatparkeren'. Hij zegt dat de staatssecretaris vindt dat de gemeenten de parkeergelden in hun rol als overheid innen en daarmee niet in concurrentie treden.

Belastingwetgeving op de schop

Als gemeenten gedwongen worden door deze uitspraak om wel BTW te gaan betalen dan moet de belastingwetgeving op de schop. Dat zegt Rob Ebbing van parkeeradviesbureau Spark. 'Maar het is wel een lastige uitspraak, er wordt de nadruk gelegd op betaald parkeren maar het is eigenlijk ooit ingevoerd om het gebruik van parkeerplaatsen te reguleren.'

'Parkeertarieven liggen politiek gevoelig'

'Als straatparkeren BTW-plichtig gaat worden dan zijn er twee routes voor de gemeente', zegt voorzitter Monique Pluim van de Vexpan. 'Het één is 21 procent erbij in, het ander is 21 procent erbij op. Het eerste zou de gemeenten 21 procent aan inkomsten gaan kosten, bij het tweede is de consument de dupe. Maar ik geloof niet dat dit heel snel zal gebeuren. De parkeertarieven zijn politiek ongelovelijk gevoelig. Je ziet dat ook het MKB zich nu al roert over de parkeertarieven en ik denk dat die wel in opstand gaan komen op het moment dat het tarief met 21 procent verhoogd zal gaan worden.'

Van tafel vegen

Alleen de hoge Raad zou de uitspraak van de rechtbank nog van tafel kunnen vegen. De gemeente is namelijk in hoger beroep gegaan. Als de uitspraak blijft staan, betekent dit dat gemeenten een fiscale naheffing kunnen krijgen op de ruim 600 miljoen euro aan geïnde parkeergelden.

Dit zouden ze kunnen oplossen door de parkeertarieven met 21 procent te verhogen. In veel gemeenten moet de gemeenteraad daarover gaan beslissen. Als gemeenten besluiten om de tarieven niet te verhogen, zullen zij flink wat inkomsten mislopen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen