Economie20 nov '16 19:45

'Technologische achterstand bedreiging voor Rusland'

Auteur: BNR Webredactie

Rusland moet minder geld en energie steken in bewapening en zich in plaats daarvan volledig richten op de enige echte bedreiging voor de eigen veiligheid: de groeiende technologische achterstand, zegt de Russische oud-minister van financiën Aleksej Koedrin.

Foto: ANP
Foto: ANP

Ook al zeggen militaire experts dat het potentieel dat Rusland nu heeft de zekerheid biedt dat in de komende tientallen jaren niemand het land zal willen uitdagen, op de lange termijn moet de technologische achterstand en de achterstand in de productiviteit worden ingehaald, meent Koedrin volgens het FD.

Hij benadrukt dat Rusland alleen zal kunnen concurreren als het een antwoord kan formuleren op de jongste technologische revolutie. 'Daarvoor is meer vrijheid nodig voor creatieve mensen, ook op cultureel en sociaal gebied.'

Import niet onderschatten

Ook hekelt Koedrin de anti-Westerse retoriek die in Rusland dag in dag uit is te horen. 'De mensen die zo praten begrijpen absoluut niet hoe de moderne zakenwereld in elkaar zit', zegt hij. 'Onze industrie, ook de defensie-industrie, is voor 40 tot 50 procent afhankelijk van geïmporteerde technologie.'

Koedrin is nog altijd een adviseur van president Vladimir Poetin, met wie hij al tientallen jaren bevriend is. Tegelijkertijd onderhoudt hij banden met liberale oppositiegroepen, en fungeert zo als een schakel tussen het Kremlin en de niet in het parlement vertegenwoordigde oppositie.

Gerelateerde artikelen