Economie22 nov '16 06:50Aangepast op 22 nov '16 09:34

Internationale student blijft vaker in Nederland dan gedacht

Auteur: Koos Tervooren

Een kwart van de afgestudeerde internationale studenten blijft een leven lang in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van van EP-Nuffic. Daarnaast studeren internationale studenten sneller af dan Nederlandse studenten en vinden ze net zo vaak werk en verdienen ze net zoveel.

Foto: HH/Chris Keulen
Foto: HH/Chris Keulen

Jaarlijks spekken ze bovendien de schatkist met bijna 1,6 miljard euro, twee keer zo veel als waar tot nu toe rekening mee werd gehouden. Nederland wint meerdere slagen in de zogenaamde 'battle on talent', zegt Freddy Weima, directeur van EP-Nuffic. 'Ons hele onderwijssysteem is internationaal gezien heel sterk, met een sterk systeem van beroepsonderwijs. Daarnaast hebben we een goede prijs-kwaliteitverhouding: onze studies zijn beter dan in Duitsland en goedkoper dan in het Verenigd Koninkrijk.'

Geen windeieren

Over de hele linie kun je gerust stellen dat internationale studenten heel goed zijn voor Nederland, zegt Weima: ze zijn goed voor het onderwijs, de economie en de internationale betrekkingen. En last but not least: ze leggen de Nederlandse schatkist geen windeieren. Veel internationale studenten zijn bovendien werkzaam in sectoren waar we kampen met arbeidsmarkttekorten, zoals de zorg en techniek.

Wel is het van belang om de komende jaren voor specifieke opleidingen goed te kijken hoe je dat managet, zegt Weima. 'Maar dat zal voor slechts een paar opleidingen het geval zijn; over het algemeen is het heel erg goed voor het Nederlandse onderwijs. We hebben dat talent ook hard nodig in Nederland.' Wat niet wil zeggen dat elke willekeurige student zomaar binnengelaten moet worden. 'We zijn op zoek naar talent. En uit al die onderzoeken blijkt dat het lukt om dat talent binnen te halen.'

Duitsland

Aan de Nederlandse universiteiten en hogescholen volgen bijna 75.000 internationale studenten met 161 verschillende nationaliteiten een volledige studie. Van alle internationale studenten die in 2008, 2009 en 2010 afstudeerden, woont respectievelijk 42 procent, 38 procent en 36 procent na vijf jaar nog in Nederland. De top vijf van landen waar ze vandaan komen: Duitsland, China, Indonesië, Polen en België.

Gerelateerde artikelen