
Meer dan 60 procent van hen zit een jaar of langer in de WW, terwijl dat voor andere beroepsgroepen gemiddeld 35 procent is. Het aantal uitkeringen aan mensen in de financiële sector is in de afgelopen zeven jaar verdrievoudigd, zo blijkt uit dat UWV-onderzoek. Analisten voorspellen nog meer banenverlies. Meer dan 60 procent zit een jaar of langer in de WW, terwijl dat gemiddeld 35 procent is.
Meer om zich heen kijken
Een deel van de mensen die wél weer aan de bak komen, komt terecht in de 'overige' zakelijke dienstverlening, zegt Kathinka van Brakel, onderzoeker van het UWV. Ook gaat een groot deel als zelfstandige aan de slag, met name de hoger opgeleiden. 'Het is goed als mensen meer om zich heen gaan kijken en focussen op andere beroepen, omdat banken in deze sector ook de komende jaren blijven afnemen. Ik denk dat het lastig is om snel weer op een hoog salaris te kunnen instappen in een andere sector, maar dat verschilt per functie.'
Bemiddelbare groepen
Met de aankondigde massa-ontslagen bij Achmea, Rabobank, ABN en ING gaat dat aantal volgend jaar alleen maar toenemen, voorspelt het UWV. Analisten van PwC en AT Kearny zijn nog somberder gestemd dan het UWV nu al is. In het FD voorspellen zij nog meer banenverlies dan er nu wordt verwacht, doordat de hele financiële industrie de komende vier jaar op zijn kop wordt gezet. Slechtst bemiddelbare groepen zijn receptionisten en boekhouders: hun kans op het vinden van nieuw werk in de financiële wereld is gemiddeld 10 procent.
Competenties van vandaag
De Vlaamse minister van Economische Zaken Philippe Muyters liet gisteren naar aanleiding van de nieuwe massa-ontslagen bij ING al aan BNR weten dat ontslagen medewerkers waarschijnlijk niet zomaar onder te brengen zijn bij andere banken. 'De problematiek die bij ING bestaat, bestaat bij die andere banken ook. De competenties die mensen vandaag nodig hebben, zijn niet dezelfde als de competenties die gisteren nodig waren’, zei Muyters.