Economie22 nov '16 10:34Aangepast op 26 jan '17 10:24

Belgische investeerder slaat slag bij Nederlandse Munt

Auteur: Thijs Baas

Het Belgische industriële investeringsbedrijf Groep Heylen neemt de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) in Utrecht over van de staat. De totale opbrengst van de verkoop bedraagt bijna 3,6 miljoen euro.

Foto: ANP
Foto: ANP

Bij de KNM werken ongeveer negentig mensen. De activiteiten zullen na de overname op termijn op een goedkopere locatie in de omgeving van Utrecht worden doorgezet. Het sinds 1567 in Utrecht gevestigde bedrijf verkeert al langer in financieel zwaar weer en in april bevestigde het kabinet dat er plannen waren voor de privatisering van de muntenproducenten startte een zoektocht naar een koper.

De verkoop was bijna onvermijdelijk, omdat het bedrijf al jaren verliesgevend is, zegt verslaggever Thomas Schuurman, die om elf uur aanwezig was bij de persconferentie die werd gegeven bij De Koninklijke Nederlandse Munt. Een geldfabrikant die verlies maakt, het klinkt paradoxaal. Maar in een wereld waarin meer en meer betaald wordt met 'plastic' verliezen papiergeld en zeker ook muntgeld al gauw hun bestaansrecht.

Groeimarkt in andere delen van de wereld

Hoe anders is dat in Zuid-Amerika, Afrika en Azië, waar juist sprake is van een groeiende muntmarkt. Reden voor de Groep Heylen om meteen duidelijk te maken dat er nog voldoende kansen liggen in de toekomst. Dat zal overigens niet meer in het huidige gebouw zijn, een 'schitterend pand van begin vorige eeuw', zegt Schuurman. 'Het bedrijf zit sowieso al eeuwen in Utrecht, maar dit gebouw is totaal niet meer geschikt voor het vervaardigen van munten.'

Het gebouw is van de hand gedaan, maar Groep Heylen heeft laten weten in de regio Utrecht actief te willen blijven. 'Gewoon omdat mensen hier al jaren werken, dus ze moeten hier ook werkzaam blijven. Dus ze gaan wél vertrekken uit dit pand, maar niet heel ver ervandaan.'

Gerelateerde artikelen