Economie22 nov '16 14:25

Nederlands idee brengt 580 geldezels aan het licht

Auteur: Bastiaan Kleinjan

De afgelopen twee weken werd er een grote internationale actie tegen witteboordencriminelen gehouden. Het gaat om geldezels en katvangers. Mensen die hun eigen rekening ter beschikking stellen om crimineel geld door te sluizen.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

 

Het leidde tot de identificering van 580 geldezels, 380 ondervragingen en 178 arrestaties. ‘Katvangers stellen hun rekening beschikbaar omdat ze denken dat ze er veel geld voor krijgen’, vertelt Eric van der Schild van het bankenteam van de Landelijke Eenheid. ‘Maar in de praktijk valt dat vaak heel erg tegen. Het gaat om mensen die een schuld hebben opgebouwd. Daarom zijn ze altijd in het zicht van de banken. Zo blijft de crimineel die erachter zit onzichtbaar.’

Nederlands idee

Het idee voor de internationale opsporingsactie is ontstaan in Nederland. ‘Wij hebben het bedacht vanuit het bankenteam. Door onze directe samenwerking met de banken wisten we waar we criminelen het beste en het makkelijkste kunnen raken. Die manier van aanpak delen we met andere landen’, legt Van der Schild uit.

Ook de banken spelen een rol in het opsporingsproces. ‘Op een gegeven moment is het te zien’, vertelt Yvonne Willemsen van de NVB, de Nederlandse Vereniging van Banken. ‘De klant ziet dat er van zijn rekening geld overgeboekt wordt.’ In veel gevallen beëindigd de bank bij dit soort meldingen de rekening. ‘Daarnaast doet de klant meestal aangifte. Bij elke fraude heb je eigenlijke een cashing-out moment. Als je kan voorkomen dat dit soort rekeningen blijven bestaan, dan kun je ook een bijdrage leveren aan het verminderen van de fraude’, vervolgt Willemsen.

Gerelateerde artikelen