Economie22 nov '16 17:57

De strijd der overnames: Nederland vs. België

Auteur: Bastiaan Kleinjan

De Belgen zijn op overnamepad in Nederland. PostNL wist een charmeoffensief van Bpost nog te weerstaan, maar Groep Heylen heeft wél succes: vandaag wist dit Belgische investeringsbedrijf de Koninklijke Nederlandse Munt over te nemen.

De meeste recente overname: Nederlandse Munt. Foto: ANP.
De meeste recente overname: Nederlandse Munt. Foto: ANP.

Deze overname levert de Nederlandse staat 3,6 miljoen euro op. Het is niet de eerste Belgische overname van een Nederlands bedrijf, de zuiderburen jagen nogal actief op onze bedrijven. ‘De meest in het oog springende overname gaat tussen Fortis en ABN Amro. Dan hebben we AB Inbev dat een aantal grote merken in Nederland heeft overgenomen. Daarnaast de Belgische persgroep die uitgever PCM heeft overgenomen en nu dus De Munt’, vertelt beurscommentator Rob Jansen.

Wisselend succes

De overnames waren wisselend succesvol. ‘Fortis-ABN Amro kan je het grootste drama uit de Nederlandse overnamegeschiedenis noemen. AB Inbev is wel een groot succes geworden. Die Nederlandse biermerken die toen zijn overgenomen zijn nu onderdeel van een megaconcern.’

Belgische overnames

Andersom zijn er ook de nodige overnames geweest. ‘Ahold-Delhaize ligt nog vers in het geheugen, maar ik ga er wel vanuit dat dit een succes wordt. Hoogovens is in de jaren 90 opgegaan met een Waalse staalfabrikant Boël, maar kreeg ruzie. In 1998 nam ING de BBL (Bank Brussel Lambert) over’, aldus Jansen.

Nederlandse overnames

‘Alles hangt dus van Bpost af, dan winnen de Belgen’, constateert Thomas van Groningen. ‘Al denk ik dat het zo blijft, want Bpost wil alleen een vriendelijke overname doen. De Nederlandse politiek en PostNL willen dat niet, dus je dit beschouwen als een deal die niet doorgaat’, voegt Jansen daar aan toe.

Gerelateerde artikelen