Economie23 nov '16 07:11

Europese bedrijven doen niks met ECB-hulp

Auteur: Jelle Maasbach

De Europese Centrale Bank kocht voor tientallen miljarden aan bedrijfsschuld op. De bedrijven geven alleen niet extra geld uit en dat was nu juist wel de insteek van de ECB.

Sinds juni kocht de ECB schuld van Europese ondernemingen op. Voor ruim 44 miljard euro werd er aan bedrijfsobligaties opgekocht. Gedachte was dat de bedrijven het hierdoor makkelijker kregen en meer gingen investeren. Dit alles om te zorgen dat door die investeringen de zwakke Europese economie gaat draaien.

Alleen werkt het plan van de ECB niet echt, schrijft The Wall Street Journal. Uit onderzoek van de krant blijkt dat het plan van de ECB (nog) geen effect heeft. Bedrijven in Europa geven niet extra geld uit door de steun van de centrale bank. Ze blijven voorzichtig en onzeker over de economie.

De zwakke economie die gestimuleerd moest worden is saillant genoeg juist de grote kopzorg van de ondernemers. Europese bedrijven potten het geld op, die spaarpot is op het hoogste niveau in meer dan twintig jaar tijd. Niet-financiële bedrijven hebben maar liefst zo’n 300 miljard euro achter de hand. Geld dat niet wordt uitgegeven.

Er is volgens The Wall Street Journal ook een groot verschil tussen Amerikaanse- en Europese beursgenoteerde ondernemingen. Amerikanen geven een groot gedeelte van hun geld uit door eigen aandelen in te kopen. Een kwart van de S&P500 bedrijven deed dat, tegen slechts 5 procent van de Europese beursbedrijven.

Gerelateerde artikelen