Economie25 nov '16 13:52Aangepast op 25 nov '16 16:19

Begrotingstekort daalt fors

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet haalt dit jaar 4,3 miljard euro meer aan belastingen en premies op dan verwacht. Het begrotingstekort daalt daardoor dit jaar naar 0,4 procent. Dat zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën.

Foto: HH/David Rozing
Foto: HH/David Rozing

Op Prinsjesdag ging het kabinet er nog van uit dat het overheidstekort dit jaar zou uitkomen op 1,1 procent en volgend jaar op 0,5 procent. De nieuwe cijfers staan in de Najaarsnota die naar het parlement is gestuurd. De economische groei is één van de factoren die zorgt voor de hogere inkomsten.

'De cijfers zijn heel veel beter dan aanvankelijk verwacht', zegt Dijsselbloem. 'Het is een tussenstand', voegt hij eraan toe. Volgende maand komt het Centraal Planbureau (CPB) met nieuwe ramingen. Van de extra inkomsten is grofweg 2 miljard afkomstig uit vennootschapsbelastingen, een miljard uit btw en een miljard uit inkomstenbelasting.

Voor minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) is er ook een meevaller. Door de komst van minder asielzoekers is zij minder kwijt aan de opvang. Uit haar begroting wordt de opvang in het eerste jaar betaald. Ploumen houdt door de lagere instroom dit en volgend jaar in totaal 460 miljoen euro over.

Gerelateerde artikelen