Economie26 nov '16 13:41

Italianen ruilen euro’s voor Zwitsers goud

Auteur: Wesley Schouwenaars

In aanloop naar het referendum van 4 december in Italië wisselen steeds meer Italianen hun euro’s voor goud om in Zwitserland. Ze zijn bang dat de uitslag het vertrek van Italië uit de eurozone of zelfs de Europese Unie gaat betekenen.

Foto ANP XTRA
Foto ANP XTRA

Dat meldt de Duitse website WirtschaftsWoche. Bij het filiaal van de edelmetaalhandelaar Pro Aurum in Lugano zou inmiddels 80 procent van de klanten Italianen zijn en 20 procent Zwitsers. Normaal is die verhouding andersom.

De Italianen mogen zich op vier december in een referendum uitspreken over aanpassingen van de grondwet. De Italiaanse premier Matteo Renzi heeft zijn lot aan de stemming verbonden en de peilingen voor hem zijn op dit moment niet gunstig. De angst is dat een nederlaag mogelijk het het vertrek van Italië uit de eurozone of zelfs de Europese Unie gaat betekenen.

Geld gaat vooral digitaal de grens over

Het geld dat de Italianen naar Zwitserland brengen gaat volgens Robert hartmann van Pro Aurum niet in contanten de grens over. Wie meer dan 10.000 euro contanten bij zich heeft moet dat aangeven. Omdat het nu nog mogelijk is om geld van een Italianse naar een Zwitserse bankrekenin over te maken kiezen veel mensen voor die weg.

Positie Italiaanse banken verslechterd

Door de geldverplaatsing wordt de positie van Italiaanse banken steeds wankeler. De op twee na grootste bank, de Banca Monte dei Paschi di Siena, raakte binnen een jaar tijd 14 procent van de ingelegde tegoeden kwijt. De bank heeft voor 28 miljard euro aan slechte leningen in de boeken staan moet voor het einde van het jaar 5 miljard aan nieuw kapitaal aantrekken.

Gerelateerde artikelen