Economie26 nov '16 16:45

Pluimveebedrijf geruimd om vogelgriep

Auteur: Wesley Schouwenaars

Op een bedrijf met vleeseenden in Biddinghuizen is vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen wordt het bedrijf geruimd. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken. Ook een bedrijf dat binnen een kilometer van het besmette bedrijf ligt wordt preventief geruimd.

Medewerkers van de NVWA bij een eerdere ruiming. Foto ANP
Medewerkers van de NVWA bij een eerdere ruiming. Foto ANP

In het gebied rond het besmette bedrijf in Biddinghuizen liggen nog drie andere pluimveebedrijven. Die bedrijven worden ook onderzocht op vogelgriep. Bij een vierde bedrijf dat binnen één kilometer van het besmette bedrijf ligt worden 10.000 eenden preventief gedood. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit voert de ruimingen uit.

Het bedrijf heeft ook vestigingen in Hierden en Ermelo. Ook die locaties worden uit voorzorg geruimd. Het gaat in totaal om ongeveer 190.000 vleeseenden.

Staatssecretaris Martijn Van Dam van Economische Zaken heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in een zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Biddinghuizen. Ook de bezoekersregeling voor pluimveebedrijven wordt strenger. Er was al een verbod voor buitenstaanders om stallen te betreden. Dat wordt nu uitgebreid tot het erf.

Gerelateerde artikelen