Economie27 nov '16 14:09Aangepast op 28 nov '16 07:38

Vogelgriep eendenbedrijf is H5N8-variant

Auteur: Thijs Baas

Nader onderzoek heeft uitgewezen dat de vogelgriep die vrijdag werd vastgesteld op een vleeseendenbedrijf in Biddinghuizen van de besmettelijke H5N8-variant is. Dat melden onderzoekers van Wageningen Bioveterinary Research.

Foto: ANP
Foto: ANP

Vrijdag werden op het bedrijf circa vijfhonderd dode eenden gevonden. Na vaststelling van de vogelgriep en sterke vermoedens dat het ging om de besmettelijke variant werden alle eenden op het bedrijf gedood om de verspreiding van het virus te voorkomen. Een pluimveebedrijf in de buurt van het besmette bedrijf wordt zondag uit voorzorg geruimd.

Ook een vestiging van het getroffen bedrijf in Hierden wordt zondag geruimd. Een vestiging in Ermelo is waarschijnlijk maandag aan de beurt. In totaal worden circa 180.000 vleeseenden afgemaakt.

Vervoersverbod voor pluimvee

In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Biddinghuizen liggen nog drie andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden onderzocht op vogelgriep. In een zone van tien kilometer rond het bedrijf in Biddinghuizen geldt een vervoersverbod voor pluimvee.

Gerelateerde artikelen