Economie30 nov '16 09:59Aangepast op 30 nov '16 10:54

RBS niet gewapend tegen nieuwe crisis

Auteur: BNR Webredactie

Royal Bank of Scotland (RBS) is momenteel niet sterk genoeg om een nieuwe crisis te doorstaan en moet zijn kapitaal verder versterken. Dat blijkt uit de uitkomsten van de jaarlijkse stresstest voor de Britse bankensector, die vanochtend werden bekendgemaakt.

Foto: EPA
Foto: EPA

RBS zakte als enige bank voor de test en moet minstens 2 miljard pond (2,3 miljard euro) aan extra kapitaal ophalen. De bank, die nog voor bijna driekwart in handen is van de Britse overheid, heeft al aan de Bank of England laten weten hoe dat doel moet worden bereikt. 'Wat dat precies is weten we niet', zegt economieredacteur Frank Kromer. 'Maar het zal waarschijnlijk iets te maken hebben met de verkoop van verschillende portefeuilles.'

Gevoelige tik

Het was de zwaarste stresstest ooit van de Bank of England, met donkere scenario's als crises in China en een krimpende huizenmarkt, zegt Kromer. Toch is het een gevoelige tik. 'De bank is toch voor 75 procent in handen van de Britse overheid. Het is wel opmerkelijk, want RBS is de enige bank die de test niet haalde.' De centrale bank zag ook tekortkomingen bij Barclays en Standard Chartered, maar die hebben volgens de toezichthouder al genoeg maatregelen genomen om hun positie te versterken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen