Economie12 dec '16 10:48

'Deel kledingproductie moet terug naar Nederland'

Auteur: BNR Webredactie

Nederland moet zelf weer meer kleding gaan produceren, vindt Modint, de branchevereniging van kledingfabrikanten en -importeurs. Verschillende kledingketens hebben al belangstelling getoond om de productie over te hevelen vanuit onder meer Azië, waar nu het gros van de 'Europese' kleding gemaakt wordt.

Foto: HH/Sake Elzinga
Foto: HH/Sake Elzinga

Modint-voorzitter Han Bekke is nog terughoudend over de precieze ambities. 'We zijn in een heel vroeg stadium bezig met het terughalen van kleine delen van de productie. Ik wil nog niet zeggen met welke kledingketens, maar er is interesse dus we zijn nu aan het kijken naar mogelijkheden.' Bekke ziet vooral veel mogelijkheden voor robotisering en andere nieuwe technologie.

Voordelen

Europa importeerde in 2015 voor 81 miljard euro aan kleding, het merendeel uit Azië, met op nummer één China. Lang niet alle banen in de kledingproductie zullen terugkeren naar Nederland, maar volgens Bekke is het wel zo veilig om een deel van je productie heel dicht bij huis te hebben, zodat je snel kunt anticiperen op trends en minder risico hoeft te nemen met de handel.

'Nu zit er soms wel anderhalf jaar tussen ontwerp en productie', zegt Bekke. 'Dat kan veel sneller als dat in eigen land gebeurt, maar wel met behulp van de smart industrie. Dan moet wel eerst de mind set bij bedrijven om, want die willen alles het liefst voor Bangladesh-prijzen.'

Gerelateerde artikelen