Zorg13 dec '16 11:07Aangepast op 13 dec '16 11:53

'Goedkopere zorg synoniem van beter'

Auteur: Koos Tervooren

Goedkopere zorg is een synoniem voor betere zorg. Dat zegt zorgondernemer Loek Winter naar aanleiding van de schaalvergroting van laboratoria die binnen zijn MC Groep plaatsvindt.

MC Groep bestaat uit de ziekenhuizen in Lelystad, Emmeloord en Slotervaart (Amsterdam). Winters laatste prooi is een laboratorium in Amstelveen: het Medisch Diagnostisch Centrum Amstelland. 'Onze visie op zorg is dat wij proberen om schaalgrootte te creëren, en daarmee kwaliteitsverbetering en kostenreductie voor laboratoria.'

Volgens Winter zijn er te veel laboratoria in Nederland. 'Als je ze samenvoegt dan kan je dezelfde verrichtingen met veel minder kosten uitvoeren, met minder apparatuur.' Of de schaalvergroting gevolgen gaat hebben voor werknemers weet Winter niet. 'Het reorganisatieplan ken ik niet precies. Mensen die betrokken zijn bij bijzondere verrichtingen houden hun baan, maar je hebt minder directies en managers nodig.'

Transparanter

'Wij hebben als eerste ziekenhuis de tarieven openbaar gemaakt. Wij vinden dat belangrijk. Mensen die hun eigen risico besteden, willen zuinige zorg.' Goede zorg is volgens Winters onvoorwaardelijk, dat staat volgens hem niet ter discussie. Wel ter discussie staat hoe je die zorg organiseert, omdat je dat kan stroomlijnen.

De heupindex van PWC constateert dat operaties in Nederland nauwelijks efficiënter kunnen. Winters erkent dat, maar denkt dat door de vergrijzing de kosten wel een probleem worden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen