Economie29 dec '16 17:27

Antwerpse haven troeft Rotterdam (voorlopig) af

Auteur: Bastiaan Kleinjan

De Antwerpse haven maakt een lange neus naar Rotterdam. Want waar de Belgen mooie groeicijfers laten zien, blijft de groei in Rotterdam uit. De laatste jaren verloor onze nationale trots belangrijke klanten, die voornamelijk door Antwerpen zijn afgesnoept.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

In het Algemeen Dagblad deelde de topman van Antwerpen een sneer uit naar Rotterdam door te stellen dat ‘een tweede Maasvlakte aanleggen één ding is, maar die vullen een tweede’. Dat Antwerpen het zo goed doet, zou volgens haveneconoom Bart Kuipers een tijdelijk effect kunnen zijn. ‘We hebben hier op de tweede Maasvlakte twee nieuwe terminals, die bezig zijn met opstarten. Die opstartfase valt wat tegen, want het is supercomplex. Maar als die terminals eenmaal gaan draaien, dan zou de situatie volgend jaar andersom kunnen zijn’, verwacht Kuipers.

2017 cruciaal jaar

Wat dat betreft heeft Rotterdam betere vooruitzicht, omdat het maar de vraag is hoe duurzaam de groei van de Antwerpse haven is. ‘Rotterdam ligt minder diep landinwaarts dan Antwerpen en Rotterdam heeft de meest moderne terminals. Eigenlijk is 2017 een cruciaal jaar om te zien wat er aanloopt in Rotterdam en in Antwerpen’, aldus Kuipers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen