Economie17 jan '17 19:53

Inkeerregeling zwartspaarders verdwijnt: 'Symboolpolitiek'

Auteur: BNR Webredactie

Zwartspaarders kunnen binnenkort niet meer gebruik maken van een inkeerregeling. Dat is een van de maatregelen die staatssecretaris Wiebes treft tegen belastingontduikers.

Voorheen was het zo dat zwartspaarders die zich vrijwillig meldden, korting op de boete die er voor staat. Als je binnen twee jaar terugkwam op een verkeerd ingediende aangifte, dan kreeg je geen straf. Daarna was de straf 120 procent van de misgelopen belasting. Die korting vervalt nu. En de boetes die zijn opgelegd aan adviseurs die meewerken aan ontduiking, kunnen openbaar gemaakt worden.

Het was al mogelijk om boetes uit te delen aan adviseurs van 'foute spaarders'. Maar daar werd amper gebruik van gemaakt. Tussen 2009 en 2014 is de boete welgeteld twee keer uitgedeeld. Volgens fiscaal advocaat Guido de Bont zou dat eerst opgevoerd kunnen worden voordat men overgaat tot naming and shaming. 'Ze zouden kunnen beginnen met de boetes opleggen natuurlijk. En dat gebeurt niet. Ook na 2014 zijn de boetes op één hand te tellen. Maak eerst gebruik van wat je hebt voordat je het verder gaat optuigen', zegt De Bont.

'Het is symboolpolitiek', meent De Bont zelfs. 'Ze willen iets doen aan belastingontduiking, dan had je misschien vanaf 2009 die boetes aan die adviseurs moeten opleggen. Dat hebben ze niet gedaan. En om een maatregel sterker te maken voordat je hem gebruikt, vind ik een vorm van symboolpolitiek.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen