Economie23 jan '17 06:26Aangepast op 23 jan '17 06:53

Hogere pensioenpremie voor 1 op 3 werknemers

Auteur: Karlijn Meinders

Zeker 1,6 miljoen Nederlanders moeten dit jaar meer pensioenpremie betalen. Dat blijkt uit onderzoek van het Financieel Dagblad onder pensioenfondsfondsen die een hele sector vertegenwoordigen.

Foto: HH/David Rozing
Foto: HH/David Rozing

Een derde van de bedrijfstakpensioenfondsen verhoogt de pensioenpremie in 2017. Dan gaat het bijvoorbeeld om de detailhandel of kappers. Bij veel ondernemingspensioenfondsen, zoals Shell en Philips, zijn de premies nog niet openbaar gemaakt. Zij zijn daarom buiten het onderzoek gehouden. 

De verslechterde marktomstandigheden raken niet alleen de gepensioneerden - hun pensioen wordt veelal niet geïndexeerd - maar ook de werknemers hard. 'Dat komt door de gedaalde rente', zegt Martijn Vos, van adviesbureau Ortec Finance. 'De afgelopen jaren zag je bij individuele fondsen wel premieverhogingen, maar nu zie je voor het eerst dat bij heel veel fondsen de premies omhoog gaan. Dat doet pijn.' 

Kloppen met je wensen

Voor iedereen die spaart voor een pensioen is het dus van belang om te zorgen dat je een premie inlegt die klopt met wat je uiteindelijk wilt bereiken, zegt Vos. De afgelopen jaren zijn er een paar effecten geweest die lagere premies toestonden. 'De pensioenleeftijd is twee jaar geleden omhoog gegaan. En vorig jaar zagen we het maximale percentage dat we van de fiscus mochten opbouwen omlaag ging. In zijn algemeenheid geldt: de premie moet kloppen met wat je mensen belooft.'

Premie niet kostendekkend

Één van de fondsen die de premies heeft verhoogd is pensioenfonds PGB. Het gaat om een forse verhoging van 2,5 procent. 'De premie moest zoveel omhoog door de lagere rente. Daardoor is pensioen veel duurder geworden', zegt Bert Coenradie, bestuurder van PGB.

PGB is niet het enige fonds, waarbij de premie de kosten niet dekt. 'Afgelopen september kwamen de premies gemiddeld nog niet op 70 procent van de kostprijs. Dat was alarmerend', stelt Wichert Hoekert, adviseur van Willis Towers Watson.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen