Economie26 jan '17 07:32Aangepast op 26 jan '17 10:09

De bouw komt handen tekort

Auteur: Karlijn Meinders

Er zijn de komende twee jaar 34.000 extra bouwvakkers nodig. Dat blijkt uit cijfers van het Economisch Instituut voor de Bouw. Als dit personeel niet wordt gevonden dan dreigt de nieuwbouw in ons land te stagneren.

Foto: ANP
Foto: ANP

In 2016 groeide het productievolume in de bouwsector met een stevige 7 procent, wat neerkomt op een toename van 4 miljard euro. Een groot deel daarvan is te danken aan hogere investeringen in de woningbouw; die stegen in twee jaar tijd met 50 procent. 

Instroom opleidingen

Als die plekken niet gevuld worden, dreigen bouwprojecten uitgesteld te worden en komt er wellicht een einde aan die mooie stijgende lijn. 'De instroom is de laatste jaren een probleem geweest in de bouw; het was als jongere natuurlijk ook niet aantrekkelijk om een bouwopleiding te gaan doen, want het ene na het andere bedrijf ging failliet. En veel ouderen zijn nu aan het uitstromen', zegt Maurice van Sante, bouweconoom bij ING.

Metselrobots

Het is daarom zaak om de productiviteit in de bouw te verhogen, zegt  Van Sante. Want die is de afgelopen twintig jaar nauwelijks gestegen. 'Met nieuwe technologieën, zoals metselrobots, 3D-printers en allerlei digitalisering, kun je het bouwproces veel efficiënter laten verlopen. Het kan best zijn dat een bouwproces wat langer duurt en de afgelopen jaren hebben bouwbedrijven ook niet echt een stimulans gehad om te innoveren: als je veel mensen op je loonlijst hebt staan, dan laat je die het liever doen.'

Op peil houden

De werkgelegenheid onder zzp'ers in de bouw nam tijdens de crisis nog wel toe, maar dat heeft de totale arbeidscapaciteit niet op peil kunnen houden, zegt Taco van Hoek, directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw. 'We zien ook aan allerlei gegevens, zoals vacatures, dat de markt verkrapt. Dat betekent dat er zowel vanuit de opleidingen als vanuit de zij-instroom serieuze inspanningen verricht moeten worden. Je zult ook mensen moeten terughalen die in bepaalde andere sectoren werken.' 

Stijging opleidingen

Al met al zal het de komende twee jaar een flinke inspanning vergen, beaamt Van Hoek. 'We zien gelukkig al dat het bij de opleidingen voorzichtig weer stijgt. Ten tweede komen veel mensen die in de opleidingen zitten meteen op een arbeidscontract. Dus het is ook heel belangrijk dat er banen zijn voor de mensen. Nu is er veel vraag, maar er zal ook weer enthousiasme moeten worden gekweekt.'

Stijging zet door

En ook de vooruitzichten voor de komende jaren zijn goed, meent het Economisch Instituut voor de Bouw. Volgens het instituut zal de woningbouw koploper blijven, maar sluiten andere sectoren aan. Het zwaartepunt zal wat meer komen te liggen op nieuwbouw, terwijl het afgelopen jaar de meeste groei te zien was binnen de herstel- en verbouwproductie.

In 2016 was het productievolume van de bouw 62 miljard euro. Voor 2019 wordt verwacht dat het productievolume boven het niveau van voor de crisis uitstijgt. Dat betekent dus ook dat er een heleboel arbeidsjaren (het aantal uren dat een werknemer volgens contract gemiddeld per jaar werkt bij een voltijdbaan) bij zullen komen. Namelijk: zo'n 34.000 de komende twee jaar en nog eens 23.000 in de periode 2019-2022.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen