Economie26 jan '17 06:27

Barbie laat Amerikaanse beleggers schrikken

Auteur: Jelle Maasbach

Plastic is niet altijd fantastic, bleek uit de cijfers van speelgoedmaker Mattel. De eigenaar van Barbie verkocht vorig kwartaal flink minder en de beurskoers klapte onderuit.

Foto: ANP
Foto: ANP

Mattel heeft een slechte feestperiode achter de rug. In het vierde kwartaal liep de omzet terug met ruim 8 procent, alleen in de VS al zakten de verkopen met 7 procent in. Tijdens de feestdagen lagen er minder Barbies en Hot Wheels onder de kerstboom, maar vooral Barbie viel op. Drie kwartalen lang werden er meer speelgoedpoppen verkocht, maar in de laatste drie maanden ineens 2 procent minder. Daarmee is er weer een einde gekomen aan de opmars van de wereldberoemde pop.

Onderuit

De winst van bijna 174 miljoen dollar was een vijfde lager dan dezelfde periode een jaar geleden en de omzet kwam uit op 1,8 miljard dollar. Beide waren veel lager dan waarop analisten hadden gerekend. Mattel was ook somber over de komende verkopen, waardoor het aandeel nabeurs flink wegzakte. Het aandeel ging met 10,6 procent onderuit. Ook concurrent Hasbro ging onderuit, de speelgoedmaker verloor meer dan 3 procent tijdens de nabeurshandel.  

Gerelateerde artikelen