Economie31 jan '17 10:49

'Compensatie ASR schept precedent'

Auteur: Thijs Baas

Een belangrijke stap in de woekerpolisaffaire. Verzekeraar ASR moet een deel van de kosten terugbetalen van een woekerpolis die begin jaren negentig is verkocht. Dat blijkt uit een uitspraak van het het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening, oftewel het Kifid. ASR moet zevenduizend euro betalen aan een klant.

Foto: ANP
Foto: ANP

En deze uitspraak kan een precedent scheppen voor nog meer zaken, denkt Stef Smit van Consumentenclaim. Kifid hield zich een tijd lang op de vlakte in afwachting van uitspraak van het Europees hof. Het instituut doet inmiddels heel selectief uitspraak in bepaalde voorbeeldzaken. En omdat die uitspraak vervolgens van toepassing is op vergelijkbare polissen, is deze uitspraak zo belangrijk, legt Smit uit.

Compensatieronde

Een uitspraak in de collectieve zaken tegen Aegon en Nationale Nederlanden laat dan ook niet meer lang op zich wachten, vermoedt Smit. 'In de zaak tegen Aegon is vorige maand pleidooi gehouden. Dat is de laatste rechtshandeling, dus er zit over een aantal maanden een uitspraak van de rechtbank aan te komen, dus dan weten we meer. In dit geval is de vergoeding acht keer zo hoog als wat mensen bij de eerste compensatieronde kregen, dus het is echt de moeite waard.'

Gerelateerde artikelen