Economie31 jan '17 22:54Aangepast op 1 feb '17 08:39

Apple boekt recordomzet door iPhone

Auteur: Wesley Schouwenaars

Apple heeft vorig kwartaal een recordomzet van 78,4 miljard dollar geboekt dankzij de nog altijd populaire iPhone. In het laatste kwartaal van vorig jaar werden daarvan aanzienlijk meer exemplaren verkocht dan voorspeld, waardoor de winst van het techbedrijf alle verwachtingen wist te overtreffen.

Foto EPA/ANP
Foto EPA/ANP

Het bedrijf verkocht 5 procent meer smartphones in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar. Er gingen in totaal 78,3 miljoen iPhones voor een gemiddelde prijs van 691 dollar per stuk over de toonbank. De verkoop van iPads daalde met 20 procent, die van de Mac is min of meer gestabiliseerd.

De totale omzet van Apple lag vorig kwartaal 3 procent hoger dan in de laatste drie maanden van 2015. De nettowinst slonk daarbij met 2,5 procent naar 17,9 miljard dollar. Niet alleen de verkoop van de nieuwe iPhone was goed, de goede cijfers zijn waarschijnlijk ook deels te danken aan het stoppen van de productie van de Galaxy Note 7 van concurrent Samsung. Het toestel werd teruggeroepen nadat verschillende toestellen waren ontploft.

Volgens Wim Zwanenburg van Stroeve Lemberger vermogensbeheer is dit effect vooral in China merkbaar. 'In China viel de omzet als enige land wat tegen.'

Gerelateerde artikelen